Álvaro Palacios »L´Ermita« 2014

Álvaro Palacios »L´Ermita« 2014
Álvaro Palacios »L´Ermita«
Artikelnr.: 17578
97 Punkte vom Guía Peñín!
Priorat DOCa Álvaro Palacios trocken
1.190,00 €
Pro Flasche,
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Der Weinberg L'Ermita liegt am Fusse des Berges Nuestra Señora de la Consolación und zeigt markante, nach Nordosten hin ausgerichtete Berghänge, die gerademal zwei Hektar Rebfläche hergeben. Hier gedeihen seit 70-100 Jahren quasi wildstehende, armdicke Garnacha-Rebstöcke. Die Reben wachsen auf grünlichem Schieferfelsen, Granit- und Sandsteinfelsen, sodass die Reben metertiefe Wurzeln schlagen müssen, um an Nährstoffe zu gelangen. Das sanfte und ausgeglichene Klima schafft die Voraussetzung einer natürlichen Entwicklung der Weinrebe. Gerade die leichte, aber stete Brise vom Meer ist ideal für einen perfekten Vegetationsverlauf.

Das Ergebnis ist einer der besten Weine der Welt, der nur in äußerst limitierter Menge auf den Markt kommt. Einen L'Ermita muss man nicht anpreisen. Der Wein ist eine Legende. Ihn zu trinken, ein absolutes Privileg!

Produktkategorie

Rotwein

Inhalt

0,75 l

Geschmacksrichtung

trocken

Jahrgang

2014

Anbaugebiet

Priorat DOCa

Bodega/Hersteller

Álvaro Palacios

Trinktemperatur

16°-18°C

Lagerfähigkeit

bis ca. Ende 2026

Alkoholgehalt in % Vol.

14,5

Verschluss

Naturkork

Bodentyp

Granit, Schiefer

Allergene

Enthält Sulfite

Abfüller

Álvaro Palacios R.E. 7431-T - 43737 Gratallops, Spanien

Artikelnummer

17578

Weinmacher

Álvaro Palacios

Rebsorten

Garnacha, Samsó

2 Pressestimmen

  • Robert Parker's The Wine Advocate
    Bewertung: 98/100
    »The 2013 vintage was a very hard act to follow, as for me it was the best vintage ever, but the 2014 L'Ermita is also extremely impressive. The grapes from the mixed varieties found in the old vines (mostly Garnacha with around 8% Cariñena and 1% white grapes) planted in that north facing, cool amphitheater of Gratallops achieved amazing parameters, 14.8% alcohol with a pH of 3.16 (very low) and 6.3 grams of acidity. The destemmed and lightly crushed grapes always ferment in an oak vat with their natural yeasts followed by malolactic in barrique and an élevage of some 16 months. The grapes were harvested on October 28th, extremely late, but not as late as 2013, which was a record. But, 2014 was not as healthy as 2013 and there was some botrytis. Álvaro Palacios told me he had two guys at l'Ermita vineyard removing rotten grapes from the vines with tweezers for the last twenty-something days before they harvested it. It clearly paid back, as there is no trace of rot; in fact, the wine is ultra clean, floral and subtle, and despite not being light, the high acidity makes it feel a lot more ethereal than it really is. This time I really felt a descriptor Palacios often uses for this wine, pink grapefruit. Its acidity makes you salivate, but there is a silkiness in the texture like no other wine in the collection. Pit fruit, cherry and peach, pomegranate, dried roses, pink peppercorns, wet slate and acid berries. This is a l'Ermita for the long haul and at the helm with the very best vintages, flirting with perfection. Sheer class. 1,440 bottles were filled the 1st of April 2016.« (Luis Gutiérrez, Okt. 2016)
  • Guía Peñín 2017
    Bewertung: 97/100
    Color: cereza brillante, borde granate. Aroma: complejo, expresivo, mineral, balsámico, fruta roja, fruta madura, floral. Boca: especiado, elegante, buena acidez, largo, taninos finos.

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Anlass

etwas Besonderes

Barriqueausbau

französische Eiche

Barriqueausbau in Monaten

18

Fruchtig

Schattenmorelle, rote Pflaume

Beerig

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Blumig

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Pflanzlich

Eukalyptus

Erdig-mineralisch

mineralisch