Emilio Hidalgo Amontillado Fino »El Tresillo«

Emilio Hidalgo Amontillado Fino »El Tresillo«
Emilio Hidalgo Amontillado Fino »El Tresillo«
Artikelnr.: 14149
Wunderbar würzig!
Jerez-Xérès-Sherry - Manzanilla … Emilio Hidalgo S.A. trocken
44,90 €
Pro Flasche,
59,87 € /l

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»El Tresillo« von Hidalgo ist wirklich eine kleine Besonderheit. Der älteste Anteil dieses Sherry stammt aus der Solera des Gründungsjahres 1874.

Und so zeigt sich dieser gereifte Polomino Fino im Glas mit anmutiger Mahagoni-Farbe. Im Bouquet findet sich eine exquisite Vielfältigkeit mit Aromen von getrockneten Aprikosen, gebrannten Mandeln, Wal- und Haselnüssen, sowie Toffee und frischgemahlenem Kaffee. Am Gaumen kommen noch feine Gweürze, wie Zimt, Nelke und Kardamom zum Vorschein. er Eindruck ist dabei samtig aber vollmundig mit lagem Finale.

Ein ungemein ausdrucksvoller Amontillado!

3 Pressestimmen

  • Jancis Robinson - Master of Wine
    Bewertung: 18,5
    »0 years under flor, then 5+ years' oxidative ageing. A single-solera wine. Browny gold, much lighter than a straight a amontillado. Incredibly complex and intense with aromas of salty fino, flinty/mineral, smoky like a lapsang souchong and then another whole spectrum of aromas and flavours including dried grasses, slightly nutty, but not devoid of fruit, though the fruit – bitter orange, sour apricot and smoky quince – comes out more on the palate. For a sherry it has remarkable freshness (the TA is only 4.39 g/l but the pH is 3.23). On the finish there's something like non-sweet salted caramel. Impressive persistence and length. There's power too, and finesse. Stunningly good and a remarkable match with steak.« (JH, August 2015)
  • Guía Peñín 2014
    Bewertung: 93/100
    »Color yudo, borde ambarino. Aroma potente, complejo, elegante, frutos secos, tostado. Boca graso, amargoso, matices de solera, largo.«
  • Robert Parker's The Wine Advocate
    Bewertung: 90/100
    »The NV El Tresillo Amontillado Fino is from the El Tresillo solera (hence the same name as the 1874 Amontillado). It is basically a Fino that has completed its biological aging, alcohol level adjusted to 17%, the flor has disappeared and has only started its oxidative aging towards an Amontillado. This would be a Fino Amontillado, a category that does not officially exist anymore. It’s something between an old Fino and a young Amontillado. It has a combination of both the saline and marine notes of the biological aging and incipient notes of hazelnuts and a touch of varnish from the oxidative cycle. The palate shows the addition of alcohol that would need a little bit more time to get integrated. It’s an unusual wine.« (Luis Gitierrez)

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Anlass

Digestif

Fruchtig

getrocknete Aprikose

Würzig

Zimt

Geröstet

Kaffee

Nussig

Mandel

Laktisch

Toffee

Produktkategorie

Sherry

Inhalt

0,75 l

Geschmacksrichtung

trocken

Sherry-Typ

Amontillado Seco

Anbaugebiet

Jerez-Xérès-Sherry - Manzanilla de Sanlúcar de Barrameda DOP

Bodega/Hersteller

Emilio Hidalgo S.A.

Trinktemperatur

12°-14°C

Lagerfähigkeit

jetzt und ca. weitere 5 Jahre

Alkoholgehalt in % Vol.

17,5

Restzuckergehalt in g/Liter

1,00

Gesamtsäure in g/Liter

4,6

Verschluss

Naturkork

Allergene

Enthält Sulfite

Abfüller

Emilio Hidalgo S.A., Jerez, Spanien

Artikelnummer

14149

Rebsorten

Palomino Fino 100%